Vertailussa vedonlyöntipelit

pitkäveto-tulosveto-kertoimet-gamblegeneration
Pääasiallinen jako eri vedonlyöntipelien välillä tehdään sen perusteella, onko kyseessä kiinteäkertoiminen vai muuttuvakertoiminen vedonlyönti. Miten nämä eroavat toisistaan ja kumpi on parempi?

Vedonlyönti on ollut suomalaisten suosikkipeli jo 1940-luvulta asti, jolloin Tippaustoimisto (nykyinen Veikkaus) aloitti Vakioveikkauksen, joka lasketaan muuttuvakertoimiseksi vedonlyöntipeliksi. Suomalaiset olivat jo ennen tätä pelanneet vakioveikkausta ulkomaisten pelinjärjestäjien kanssa postin välityksellä, jonka seurauksena Suomeen perustettiin edellä mainittu kansallinen peliyhtiö. Kiinteäkertoiminen vedonlyönti esiteltiin Suomessa 1990-luvun alussa Pitkävedon muodossa Veikkauksen toimesta. Sittemmin internetin kehitys on antanut pelaajille enemmän valinnanvaraa pelimuotojen ja peliyhtiöiden valinnassa.

Kiinteäkertoiminen vedonlyönti

Kiinteäkertoimisessa vedonlyönnissä vedonlyöntiyhtiö, kuten Veikkaus, Betsson tai Bet365, arvioi todennäköisyyden jollekin tapahtumalle ja asettaa sille tämän perusteella kertoimen. Kiinteillä kertoimilla pelattaessa vedonlyöjä pelaa vedonlyöntiyhtiötä vastaan.

Peliyhtiöllä on näin ollen suora liiketoiminnallinen riski kertoimien asettamisessa, koska pelaaja voi voittaa yhtiöltä panostamaansa rahamäärää suuremman summan. Vedonlyöntioppaamme kertoo lisää kertoimista, todennäköisyyksistä ja palautusprosenteista.

Kiinteäkertoimisia vedonlyöntipelejä ovat käytännössä kaikki netissä toimivien ulkomaisten peliyhtiöiden tarjoamat pelit ja Suomessa Veikkauksen Pitkäveto sekä Live-veto. Joskus harvoin Veikkaus tarjoaa kiinteitä kertoimia myös Voittajavetoihin. Sen sijaan netin peliyhtiöillä myös tulosvedot ja voittajavedot ovat käytännössä aina kiinteäkertoimisia.

Pitkävetovihjeet

Kiinteäkertoiminen vedonlyönti on pelaajan kannalta parempi vedonlyöntimuoto siksi, että pelaaja saa sen kertoimen, jota peliyhtiö tarjoaa vedonlyöntihetkellä. Tämä kerroin ei voi enää myöhemmin muuttua. Jos pelaaja saa vedon oikein, on voittosumma yksiselitteisesti muotoa panos kertaa kerroin.

Veikkauksen haluttomuus tarjota kiinteäkertoimista vedonlyöntiä kumpuaa edellä mainitusta liiketoimintariskistä. Sen sijaan Veikkaus pitää muuttuvakertoimisesta vedonlyönnistä, sillä siinä yhtiöllä ei ole käytännössä minkäänlaista liiketoiminnallista riskiä ja yhtiö voi tehdä varmaa tuottoa hyvin pienellä vaivalla.

Muuttuvakertoiminen vedonlyönti

Muuttuvakertoimisessa vedonlyönnissä pelaajat käytännössä pelaavat toisiaan vastaan ja vedonvälittäjä ottaa pelin liikevaihdosta oman siivunsa. Muuttuvakertoimisessa vedonlyönnissä pelaaja ei voi tietää pelaamishetkellä mikä kerroin hänen pelaamalleen tulosvaihtoehdolle tulee lopulta voimaan.

Muuttuvakertoimisia Veikkauksen vedonlyöntipelejä ovat Tulosveto, Moniveto, Voittajaveto sekä Superkaksari, Supertripla, Päivän Pari ja Päivän Trio. Vakioveikkaus tai Vakio on käytännössä myös muuttuvakertoimista vedonlyöntiä (englanniksi parimutuel tai pools betting).

Tulosveto-ohjeet

Muuttuvakertoimisessa vedonlyönnissä lopullinen kerroin määrittyy seuraavasti: pelivaihto, josta vähennetään pelinjärjestäjän osuus, jaettuna oikealle tulosvaihtoehdolle pelattujen pelipanosten kokonaissummalla.

Jos esimerkiksi Veikkauksen Tulosvetoa on pelattu pelikohteen sulkeutumiseen mennessä 10 000 eurolla, ottaa Veikkaus välistä oman osuutensa (20 %), jolloin oikeaa tulosvaihtoehtoa pelanneiden kesken jaetaan jäljelle jäävä 8 000 euroa Veikkauksen Tulosvedon palautusprosentin (80 %) mukaisesti. Jos oikealle tulosvaihtoehdolle pelattujen pelipanosten kokonaismäärä on 2 000 euroa, muodostuu kertoimeksi 4. Yhtälö on siis muotoa (0,80*10000/2000 = 4).

Oikein veikanneet saavat oman voittosummansa tietoon kertomalla oman pelipanoksensa tuolla kertoimella. Esimerkiksi 10 euroa panostanut voittaisi 40 euroa.

Vedonlyöntipörssi

Internetin kehitys on tuonut mukanaan kokonaan uusia vedonlyönnin markkinapaikkoja, kuten vedonlyöntipörssejä. Vedonlyöntipörssi on kuitenkin ollut käsittelyssämme jo aikaisemmassa artikkelissamme.

Vetoa pääset lyömään hyvillä kertoimilla esimerkiksi Bet365:llä.

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!