Tietopaketti vedonlyönnin kertoimista, todennäköisyyksistä ja palautusprosenteista

betfair-vedonlyönti-gamblegeneration

Mitä ovat vedonlyönnin todennäköisyydet, kertoimet ja palautusprosentit?

GambleGeneration kirjoittaa paljon nettikasinoista, mutta sivustomme sisältää paljon tietoa myös vedonlyönnistä. Päätimme tiivistää tähän artikkeliin vedonlyöjän kannalta keskeistä tietoa. Käymme muun muassa läpi kuinka palautusprosentti vaikuttaa todennäköisyyksiin ja kertoimiin, jonka lisäksi avaamme ylikertoimia. Tietoa olemme hankkineet muun muassa Jorma Vuoksenmaata haastattelemalla.

On lähes tarpeetonta mainita, että Suomessa vedonlyöntimonopoli on muodollisesti Veikkauksella. 1990-luvun puolivälistä alkaen vetoa on kuitenkin ollut mahdollista lyödä netin välityksellä. Kilpailun mukaantulo vedonlyöntisektorille ulkomaisten nettipeliyhtiöiden muodossa on oleellisesti parantanut vedonlyönnin kertoimia, palautusprosentteja ja yleisiä peliehtoja pelaajan näkökulmasta. Jo ennen nettivedonlyöntiä suomalaiset ovat pelanneet esimerkiksi brittiläisten vedonvälittäjien kanssa postin välityksellä saadakseen parempia peliehtoja. Netti ja webbi ovat kuitenkin tehneet vedonlyönnistä pelaajan kannalta ennennäkemättömän helppoa.

Vedonlyönnin palautusprosentti ratkaisee kaiken

Oli kyse kiinteäkertoimisesta tai muuttuvakertoimisesta vedonlyönnistä, on kaikkein oleellisin asia palautusprosentti. Kiinteiden ja muuttuvien kertoimien eroista olemme kirjoittaneet jo aiemmin vedonlyöntiä käsittelevässä artikkelissamme. Palautusprosentti määrittää sen, kuinka paljon pelaajan panostamasta rahamäärästä palautuu teoreettisesti takaisin pelaajalle voittojen muodossa.

Lottopelien palautusprosentti on yleensä neljänkymmenen (40) prosentin hujakoilla, kun taas kiinteäkertoimisessa vedonlyönnissä, kuten Pitkävedossa, yksikään pelinjärjestäjä ei voi kilpailla alle yhdeksänkymmenen (90) palautusprosentilla. Esimerkiksi Veikkauksen Pitkävedon palautusprosentti oli pitkään 80 prosenttia, kunnes kilpailu pakotti yhtiötä nostamaan palautusprosenttiaan ensin 88 prosenttiin ja sittemmin ainakin joidenkin kohteiden osalta yli 90 prosenttiin.

Miten palautusprosentti vaikuttaa kertoimeen?

Palautusprosentti saadaan laskettua muuttamalla kertoimet todennäköisyysprosenteiksi. Tämän jälkeen voidaan laskea vedonlyöntiyhtiön kate. Kun kate vähennetään 100 prosentista, saadaan tietoon mikä vedonvälittäjän palautusprosentti on. Mitä korkeampi palautusprosentti, sitä korkeammat kertoimet.

Veikkauksen kertoimet

Otetaan esimerkiksi Veikkausliigan ottelu JJK – HIFK. Veikkauksen kertoimet kohteelle ovat seuraavat:
Kotivoitto eli 1) 2,65
Tasapeli eli X) 3,25
Vierasvoitto eli 2) 2,50

Kertoimien muuntaminen todennäköisyyksiksi onnistuu seuraavasti:
1/2,65 = 0,337 ~ 33,7 %
1/3,25 = 0,307 ~ 30,7 %
1/2,50 = 0,400 ~ 40 %

Voit laskea mikä peliyhtiön kate on seuraavan kaavan mukaisesti:
(1/kotivoiton kerroin) + (1/vierasvoiton kerroin) + (1/tasapelin kerroin) – 1

Esimerkkitapauksessa siis kate on (0,337 + 0,307 + 0,400) -1 = 0,044 ~ 4,4 %

Palautusprosentin saa laskettua vähentämällä katteen 100 prosentista: 100 % – kate

Esimerkkitapauksessa siis Veikkauksen palautusprosentti on 100 % – 4,4 % = 95,6 %

Ulkomaisten peliyhtiöiden kertoimet

Verrataan tätä esimerkiksi Bethardin samaan kohteeseen tarjoamiin kertoimiin, jotka ovat:
1) 3,20 X) 3,45 2) 2,55

Edellä esiteltyjä kaavoja seuraamalla saamme laskettua, että kate on Bethardilla kohteen osalta jopa negatiivinen eli -0,57 %
Bethardin palautusprosentti on siis 100 % – (-0,57 %) = 100,57 %.

Kohdetta kannattaisi siis ilman muuta pelata Bethardille Veikkauksen sijaan, koska Bethard tarjoaa kaikille merkeille (1X2) kovempaa kerrointa kuin Veikkaus.

Hyviä kertoimia tarjoavat usein myös Bet365, Betser ja Betsson.

Ylikertoimet ja yhteenveto

Vedonlyönnistä voittonsa maksimoimaan pyrkivät pelaajat perustavat usein useammille peliyhtiöille pelitilejä, jotta saavat pelattua parhaita mahdollisia kertoimia.

Tämä on tärkeää, sillä pitkässä juoksussa voit pelata vedonlyöntiä voitokkaasti ainoastaan ylikertoimia pelaamalla. Ylikertoimella tarkoitetaan tilannetta, jossa vedonlyöntiyhtiö on arvioinut tapahtuman todennäköisyyden virheellisesti ja asettaa tapahtuman toteutumiselle suuremman kertoimen kuin mitä sille kuuluisi. Vedonvälittäjä pitää siis tapahtumaa epätodennäköisempänä kuin mitä se todellisuudessa, tai ainakin sinun arviosi perusteella, on. Vedonlyöntikielellä tätä kutsutaan vedonvälittäjän asettamaksi ylikertoimeksi.

Pitkällä aikavälillä ylikertoimien pelaaminen palauttaa sinulle enemmän kuin tapahtumalle asetetun panoksen. Pystyt siis pelaamaan vedonlyöntiä voitollisesti.

Voit saavuttaa edun esimerkiksi siten, että erikoistut yhden lajin seuraamiseen, jolloin saat kerättyä enemmän informaatiota tästä lajista kuin vedonvälittäjä.

Toinen mahdollisuus on, että vedonvälittäjä asettaa kertoimen viikkoja tai monta päivää ennen varsinaista tapahtumaa ja kertoimen laskemisen jälkeen on tapahtunut jotakin, mikä oleellisesti vaikuttaa tapahtuman todennäköisyyteen näin nostaen jo annetun kertoimen ylikertoimeksi.

Kolmanneksi, vedonlyöntiyhtiö huomioi kertoimissaan myös suuren yleisön käyttäytymisen, joka vaikuttaa yhtiön riskienhallintaan. Suuri yleisö lyö vetoa yleensä suurten suosikkien puolesta, jolloin on vedonlyöntiyhtiön riskienhallinnan kannalta järkevää sekä pienentää suosikin kerrointa että nostaa altavastaajan kerrointa. Tällöin altavastaajan kerroin voi nousta ylikertoimeksi. Tässä on jälleen sinulle paikka iskeä.

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!