Nettipokerin lyhyt historia

party-poker

Nettipokerin lyhyt historia

Pokeripelien kerrotaan polveutuvan useammastakin eri pelistä. Lähinnä kolme eri peliä ovat vahvimmin esillä eri teorioissa, mutta tuskin koskaan saamme tietää onko pokerin alkuperä intialaisessa Ganjifa-pelissä, persialaisessa As nas –pelissä tai ranskalaisessa Poque-pelissä. Varsin vahvalta ehdokkaalta nykypokerin esi-isäksi on vahvoilla myös saksalainen Pochspiel, jossa panostettiin, bluffattiin ja vertailtiin erilaisia käsien arvoja. Tuttua vai mitä? Pokerin historia on varsin värikäs ja samaa voidaan sanoa myös nettipokerin historiasta.

Pokeri + TV = Pokeribuumi

Televisioiduilla pokeriturnauksilla katsotaan olevan todella suuri rooli pokeripelien räjähdysmäiseen kasvuun. Olihan se varsin ennen kuulumatonta kun tässä kiehtovassa pelissä katsojilla oli mahdollisuus toimia ”kärpäsenä katossa” ja nähdä miten toinen pelaaja esimerkiksi rohkealla panostuksella bluffaa kirkkain silmin toisen pelaajan pelimerkit itselleen. Kiehtovaa se oli silloin alkujaan ja ei se hohto siitä ole vieläkään mihinkään kadonnut. Pokeri onkin television välityksellä penkkiurheilua parhaimmillaan, edelleen.

Pokerin suurin kehitysvaihe TV:n aiheuttaman pokeribuumin lisäksi on ollut pelien siirtyminen Internetiin. Nettipokeri on houkutellut pelin pariin miljoonia pelaajia ja se on tehnyt pelistä suositun ympäri maailmaa. Nettipokerin kehityksen myötä voidaan puhua toisesta varsinaisesta buumista, joka teki pelistä maailmankuulun ja samalla peli tuotiin käytännössä kaikkien ulottuville. Nykyäänhän pokeria voi pelata käytännössä milloin ja missä vaan.

Nettipokerin varovaiset ensiaskeleet

Nettipokerin alkuaskeleet otettiin jo 1980-luvulla kun IRC:issä 321px-Chris_Ferguson_2pelattiin peliä pisteistä. Tuolloin peli oli hauskaa viihdettä ja peliä pelattiin tekstipohjaisena pelinä. Voitiin vain uneksia erilaisista animaatioista ja pelimerkkipinoista. Vasta Planet Pokerin tulo markkinoille vuonna 1998 toi pelaajille mahdollisuuden pelata oikealla rahalla ja graafisen käyttöliittymän avulla. Nettipokerin alkuaste, eli IRC Poker lopetti virallisesti toimintansa lokakuussa 2003. Suosituimpana tämän IRC-pokerin pelaajana tunnetaan varmasti Chris Ferguson (kuvassa), joka tunnetaan myös yhtenä nettipokerin pioneereista.

Televisio, turnaukset ja nimenomaan No Limit Texas Holdem Limit Pokerin sijaan tasoittivat tietä pokerin voittokululle. Eteenpäin lajia veivät myös erilaiset ilmaisturnaukset, joissa houkuttimena olivat nimenomaan se, että pelaaja voisi ilman omaa panostusta osallistua turnaukseen ja saada palkinnoksi todella upeita palkintoja tai vaikkapa lipun seuraavalle tasolle. Näitä pelejä on käytössä tänäkin päivänä.

Erilaisten pokerifoorumeiden ansiota ei voida myöskään vähätellä. Pokerifoorumeilla voidaan katsoa olevan myös olennainen osa nettipokeribuumin synnyssä. Pelaajat pystyivät keskustelemaan kaikesta peliin liittyvästä. Pelin sosiaalinen luonne sai uusia piirteitä kun pelaajat pystyivät keskustelemaan tekemistään ratkaisuista, neuvomaan toisia pelaajia ja spekuloimaan pelin uusista pelimuodoista ja tuulista. Esimerkiksi TwoPlusTwo.com eli tuttavallisemmin 2+2 –foorumi on ollut vireänä jo melkein 15 vuotta ja se onkin eittämättä yksi nettipokerikeskustelufoorumeiden kantavista voimista. Pokeriyhteisö on tänä päivänä maailmanlaajuinen ja uutiset leviävät todella nopeasti.

Vuonna 2003 nettipokeriin tulivat ensimmäiset Rake Back –toiminnot ja sekin sai monet pelaajat tekemään laskelmia mitä ja missä kannattaa pelata. Noista ajoista lähtien rakeback on kokenut muutoksia suuntaan jos toiseenkin ja siitä tuli ajan saatossa nettipokerihuoneiden iso houkuttelukeino pelaajia varten. Joillain pokerihuoneilla houkuttelu lähti käsistä ja rakeback ajoi jotkin palvelun tarjoajat jopa konkurssiin.

Ensimmäinen oikea pokerihuone oli Planet Poker

Randy Blumerin Planet Poker (aloitti 1.1.1998) oli ensimmäinen pokerihuone joka tarjosi pelaajille mahdollisuutta pelata oikealla rahalla ja vieläpä graafisen käyttöliittymän avulla. Alku oli varsin hankala, sillä teknisiä ongelmia esiintyi varsin tiuhaan ja niiden ratkomiseen meni jopa useita päiviä. Tuohon aikaan nettiyhteydetkin olivat melkoisen kehnoja, joten ikäviä katkoksia esiintyi myös. Mutta varsin hyvä siemen oli istutettu nettipokerin tulevaisuutta varten, joskin tänä päivänä useiden päivien käyttökatkot saisivat pelaajat raivon ja epätoivon partaalle.

Myöhemmin paljastui myös että yhtiön korttien jaossa käytettävä satunnaisgeneraattori ei toiminut peleissä niin kuin olisi pitänyt. Isoja muutoksia tehtiin ja pelit lähtivät uudelleen pyörimään paremmalla uskottavuudella. Kolaus oli kuitenkin iso ja kilpailijat iskivät tähän rakoon omilla ohjelmistoillaan.

Planet_poker_lobby

Paradise Poker raivaa tietä huipulle

Planet Pokerille tuli nopeasti kilpailijoita ja vuonna 2000 Paradise Poker nousi hallitsijaksi maailmanlaajuisessa vertailussa. Planet Pokerin vaikeudet ja yritykset uudistaa omaa softaansa menivät pieleen ja kilpailijoita meni ohitse. Uusi järjestelmä saatiin tulille vasta vuonna 2004, joka oli aivan liian myöhään. Paradise Poker oli tällä aikaa napannut toimivan ja paremman softan avulla maailman nettipokerin ykkössijan.

Planet Poker oli luonut käytännössä hypen nettipokerin ympärille ja Paradise Poker otti siitä kaiken hyödyn irti. Party Poker nousi pian yhtiön suurimmaksi kilpakumppaniksi, mutta vielä tuolloin Paradise Poker tarjosi korkeamman tason pelejä, isoimpien pelien ollessa siihen aikaan hurjia, tasolla $40/$80.  Paradise Pokerin taru on yksi nettipokerin menestyksekkäimpiä, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Vuonna 2004 se myytiin 340 miljoonalla dollarilla SportingBet Plc. yhtiölle, mutta uudistukset pelilakeihin (lähinnä UIGEA) vesittivät toimintaa. Nykyään Paradise Poker tarjoaa nettipokeria kahden verkon, Ongamen ja Boss Median, kautta.

Party Pokerin bileet nettipokerissa

Party Poker (ylin kuva) nousi nopeasti johtavaksi pokerihuoneeksi ja se oli pitkälti yhtiön lanseeraaman TV-kampanjan ansiota. Kampanjaan liittyi olennaisesti tänäkin päivänä pelattava World Poker Tour, joka toi tuolloin pokerin miljooniin ja taas miljooniin koteihin. Party Pokerista kasvoi jättiläinen, jolle ei näyttänyt löytyvän ainakaan heti pysäyttäjää. Nopeasti yhtiölle nousi kuitenkin uusia kilpailijoita, liikkuihan tuohon aikaan nettipokerissa jo isot rahat.

Party Poker hallitsi kuitenkin markkinoita seuraavat pari vuotta ja yhtiö laajensi toimintaansa rajusti. Mukaan tulivat erilaiset kasinopelit ja vedonlyöntimahdollisuudet. Tätä samaa trendiä seurasivat myös muut sen aikaiset pokerihuoneet kuten iPoker, Microgaming ja Boss Media.

Vuosi 2006 ja ei niin huikea UIGEA

Vuosi 2006 oli melkoinen mullistusten vuosi nettipokerissa, ainakin amerikkalaisille pelaajille. UIGEA eli Unlawful Internet Gambling Enforcement Act astui voimaan ja sillä pakotettiin lopettamaan monen peliyhtiön pelitarjonta kieltämällä rahasiirrot pelaajien pelitileille. Party Gaming, Playtech, Boss Media, 888.com ja monet muut lopettivat jenkkipelaajien palvelemisen ja pääsyn heidän pelien pariin. PokerStars, Full Tilt Poker ja Microgaming muutaman muun kanssa jatkoivat pelitarjontaa myös jenkkipelaajille.

UIGEA oli käytännössä kuolinisku monelle peliyhtiölle. Puhuttiin kuoliniskusta koko nettipokerille, mutta onneksi tuosta iskusta selvittiin pitkälti sen avulla, että Euroopassa ei lähdetty yhtä radikaaleihin ratkaisuihin verotuksien ja muiden säädösten osalta. Se mahdollisti nettipokeriyhtiöiden jatkamisen pelien parissa.

Moneymaker-efekti

Vuosi 2006 ei kuitenkaan ollut aivan niin synkkä kuin pelkänChris_Moneymaker_EPT4 UIGEAn valossa voisi kuvitella.  Tähän tarvittiin kuitenkin Chris Moneymakeria (kuvassa), PokerStarsia sekä vuoden 2003 World Series of Poker Main Eventiä.

Markkinointikoneisto jauhoi täydellä teholla ja se osui napakymppiin, kun siihen saakka tuntematon Chris Moneymaker osallistui 40 dollarin sisäänostolla varustettuun World Series of Poker Main Event karsintaturnaukseen PokerStarsilla. Loppu onkin historiaa ja lopulta Moneymakerista tuli vuonna 2003 ensimmäinen netin kautta turnauksen Main Eventiin karsiutunut ja lopulta koko tapahtuman voittanut henkilö. Voittoa ja markkinaefektiä ei taatusti laimentanut yhtään 2,5 miljoonan dollarin palkintosumma. Koko nettipokerin tulevaisuutta ajatellen, nappisuoritus parhaaseen mahdolliseen aikaan. Nyt se oli osoitettu, että kenestä tahansa voisi tulla miljonääri pokeria pelaamalla.

Moneymaker -efektin seurauksena WSOPin Main Event kasvoi vuoden 2003 839 osallistujan tapahtumasta vuoden 2006 massiiviseksi yli 8700 pelaajan superpokeriturnaukseksi. Vuoden 2006 8773 pelaajan osallistujamäärä sekä 12 000 000 dollarin pääpalkinto ovatkin Main Eventin ennätyksiä molemmat.

Samaan aikaan PokerStars, joka jo vuonna 2002 oli suurimpien pokerihuoneiden joukossa, nousi käytännössä yhdessä yössä (UIGEA) koko maailman suurimmaksi pokerihuoneeksi.

2011 ja Musta Perjantai

15.4.2011 päivämäärää oltiin kirjoittamassa jo nettipokerin kuolinilmoitukseen, kun USA:n oikeusministeriö nosti syytteet kolmea suurinta nettipokerihuonetta kohtaan. Kolme pokerihuonetta oli toiminut UIGEA:an vastaisesti ja hyväksynyt maksuja väärin perustein ja nettipelilakeja rikkoen.

Pelidomaineita suljettiin ja koko painajaismainen vyyhti sai yhä uskomattomampia käänteitä. PokerStars ja Full Tilt estivät jenkkipelaajilta pääsyn sivustoilleen, mutta pystyivät jatkamaan toimintaansa eurooppalaisten domainiensa avulla. Full Tiltin taru sai tosin pian järkyttävän käänteen, josta lisää hieman myöhemmin. Jälleen kerran nettipokeri oli kuitenkin selviytynyt isosta kuoliniskusta, mutta montako iskua se vielä kestää? Kyseinen perjantai jäi lähtemättömästi nettipokerin historiaan.

Nettipokerin skandaaleita

Isompia ja pienempiä skandaaleita on mahtunut varsin lyhyen ajan sisälle useita. Alkuaikoina, vuonna 2001 Poker Spot päätti sulkea ovensa lyhyen ajanjakson jälkeen ja pelaajien tallettamat rahat jäivät bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi. Samoin kävi 2006-2007 JetSet Poker nimiselle firmalle, joka sulki viiden minuutin varoitusajalla koko toimintansa. Lopullinen ratkaisu oli konkurssi ja pelaajat jäivät nuolemaan näppejään.

Vuonna 2007 Absolute Pokerin skandaali on yksi isoimmista. Yrityksen entinen konsultti oli löytänyt keinon nähdä muiden pelaajien kortit reaaliaikaisesti ja senhän tietää mitä siitä sitten seuraa. Skandaalimainen toiminta paljastui lopulta ja yhtiö sai puolen miljoonan dollarin sakot…

Myös muita skandaaleita riittää ja yksi suurimmista ja mieleenpainuvimmista on Full Tiltin Pokerin (FTP) tapaus heti Mustan Perjantain jälkeen. Tuskin kukaan tietää mitä tarkkaan ottaen tapahtui, mutta mitä ilmeisimmin yhtiöllä ei ole ollut vaadittavia rahoja kattamaan pelaajien pelitileillä olevia rahoja. Tässä sopassa ryvettyivät mm. Howard Ledererin, Chris Fergusionin ja Rafe Furstin maineet.

Pokerstars osti FTP:n sittemmin, selvitti lakiasiat USA:n viranomaisten kanssa ja oikean rahan pelit päästiin jälleen aloittamaan sivustolla 5.11.2012.

Nettipokerin suurimmat voittajat ja häviäjät

Nettipokerilla voidaan sanoa menevän kaikesta huolimattaantonius edelleen ihan hyvin, vaikka muutaman vuoden takaisista huippupelaajamääristä ollaankin tultu hieman alaspäin.  Yhä enemmän pelataan myös ns. high stakes –pokeria eli pelataan isoilla panoksilla. Parhaimmat pelaajat ovat netonneet nettipokerilla useita miljoonia dollareita ja vuodesta 2007 näistä kirjaa pitänyt HighstakesDB summaa Phil Iveyn tienanneen nettipokerilla reilut 19 miljoonaa dollaria. Kakkosena on Suomessa syntynyt ja nykyään Monacoa kotipaikkana pitävä Patrik Antonius (reilu 15 miljoonaa dollaria). Yli viiden miljoonan tienesteillä pelkästään nettipokerin parista noteerataan myös Phil ”OMGClayAiken” Galfond, Daniel ”jungleman12” Cates, Di ”Urindanger” Dang ja Hac ”trex313” Dang. Suomalaisista Antoniuksen lisäksi kovia nettiharjoja ovat olleet mm. Jens Kyllönen, Ilari Sahamies, Sami Kelopuro, Juha Helppi sekä Ville Wahlbeck.

Pokerissa on luonnollisesti voittajia ja häviäjiä ja Gus Hansenin tiedetään tehneen nettipokerilla n. 10 miljoonan dollarin tappiot. Viisi miljoonaa pakkasen puolella ovat myös nimimerkit noattaima, lady marmelade ja patatino. Nämä tilastot eivät kerro pelaajien peleistä koko totuutta, sillä niissä on huomioitu vain tietyn tason pelit ja vain netissä pelatut pokeripelit. Mutta hyvää osviittaa ne kuitenkin antavat siitä miten isoista summista nettipokerissa on kyse.

Suurin yksittäinen potti on muuten pelattu Isildurin ja Patrik Antoniuksen välillä, jolloin saatiin $1,356,947 edestä merkkejä keskeen.

 Lähteet:

http://www.pokerhistory.eu/history

http://www.highstakesdb.com/poker-players.aspx?sortby=winners

http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/20715/Hirkkonen_Piia_.pdf?sequence=1

http://www.bluffeurope.com/poker-news/en/editorial/The-five-biggest-online-pots-of-all-time-_11020.aspx

http://www.highstakesdb.com/

 

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!