Yatzy

yatzy

Yatzy eli suomalaisittain Jatsi on hyvin perinteinen noppapeli. Yatzyn on kehittänyt entinen Milton Bradley lautapeliyhtiö Yhdysvalloissa. Vuonna 1984 vielä nykyäänkin toimiva Hasbro osti Milton Bradleyn omistukseensa. Pelin ensimmäinen nimi markkinoilla oli ”Yatzie” 1940-luvun alkupuolella. Peli kuului sillon Milton Bradleyn 15 pelin pakettiin ”LUCK – 15 Grand Dice Games.” Peli on muunnelma aikaisemmista noppapeleistä ,kuten Poker Dice, Yacht ja Generala.

Yatzy peli

Suomessa ja skandinaviassa on käytetty pelistä nimeä Yatzy, poikkeuksellisesti eroten amerikkalaisista nimistä. Pelin ideana on viittä noppaa heittämällä saada mahdollisimman monta eri piste-yhdistelmää. Peliä voi pelata niin yksin kuin isollakin porukalla. Maksimipistemäärä on 374 pistettä. Eri tavoiteltavia yhdistelmiä pelissä on 15.  Pelaajalla on aina kolme heittoyritystä muodostaa haluamansa yhdistelmä.  Pisteet merkitään pöytäkirjaan, joka muodostuu ylä- ja alaosasta.

Yläosa:

Tavoitteena kerätä mahdollisimman paljon samoja silmälukuja. Pisteet lasketaan silmälukujen summana. Kullekin silmäluvulle on oma sarakkeensa.

Ykköset: mahdollisimman monta 1-silmälukua
Kakkoset: mahdollisimman monta 2-silmälukua
Kolmoset: mahdollisimman monta 3-silmälukua
Neloset: mahdollisimman monta 4-silmälukua
Viitoset: mahdollisimman monta 5-silmälukua
Kuutoset: mahdollisimman monta 6-silmälukua

Jos pelaaja saa yläosan yhdistelmistä summana 63 pistettä tai yli, saa hän 50 bonuspistettä.

Alaosa:

Pari(12): Kaksi kappaletta samaa silmälukua
Kaksi paria(22): kaksi eri paria
Kolmiluku(18): kolme samaa silmälukua
Neliluku(24): neljä samaa silmälukua
Pieni suora(15):
suora luvuista 1-5
Iso suora(20):
suora luvuista 2-6
Mökki(28):
kolmiluvun ja parin yhdistelmä (esim. 2+2+4+4+4)
Sattuma(30):
kaikkien silmälukujen summa
Yatzy(50):
Viisi samaa silmälukua

Yatzy muunnelmat

Perinteisen yatzyn sijasta peliä voi pelata myös useilla eri variaatioilla. Noppien määrää voi esimerkiksi muuttaa tai pistelaskua vaihdella. Voit kokeilla esimerikiksi seuraavia muunnelmia:

Pakko-yatzy: Pistejärjestys päätetty ennalta. Pöytäkirja täytetään esimerkiksi ylhäältä alaspäin.
Osto-yatzy: Pelaajalla kolme heittovuoroa. Jos jättää heittovuoron käyttämättä, saa itselleen sovitun pelimerkin, jolla voi myöhemmin ostaa lisäheittoja.
Kuuden nopan yatzy: Pelataan kuudella nopalla. Pöytäkirjassa on tällöin enemmän pisteyhdistelmiä, kuten 3 paria, viisiluku, talo (4+2), sauna(3+3),täyssuora(1-6). Pöytäkirjan yläosan summan täytyy olla 84 pistettä saadakseen bonuksen. Yatzyyn vaaditaan kuusi samaa silmälukua, mutta pistemäärä on 100p.

Usean sarakkeen yatzy
: Pelaajilla on monta saraketta. Yksi versio tästä on kerroin-yatzy, jossa toisesta sarakkeesta saa tuplapisteet ja kolmannesta triplapisteet. Toisessa on vapaa sarake ja sen lisäksi pakko-yatzyt ylhäältä alas ja alhaalta ylös.
Amerikkalainen yatzy: Amerikkalaisessa versiossa Mökki on aina arvoltaan 25p. Pieni suora on neljän luvun suora ja on arvoltaan 30p. Suuri suora on viiden luvun suora ja pistemäärä on 40p. Paria ja kahta paria ei ole tässä versiossa mukana.

Yatzy netissä

Myös yatzy kuuluu nykyään suosituimmat nettipelit kategoriaan. Perinteisesti ’jatsia’ on pelattu aina oikeilla nopilla pirtin pöydän ääressä, mutta nykyään se onnistuu myös internetissä monilla eri sivustoilla. Yatzya pystyy pelaamaan niin ilmaisena kuin myös rahapelinäkin.

BACKGAMMON | MAHJONG | PASIANSSISHAKKISUDOKU

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!