Sudoku

sudokulehti

Sudoku on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvattanut suosiotaan Euroopassa valtavasti. Sudoku nimensä mukaisesti mielletään japanilaiseksi logiikkapeliksi, mutta maailman ensimmäisen sudokun uskotaan tehneen yhdysvaltalainen Howard Garnes vuonna 1979. Japanissa ensimmäinen sudoku julkaistiin vuonna 1984.  Japanin ensimmäisen sudokun nimi ei ollut alun perin suoduku. Ensimmäinen japanilainen sudoku julkaistiin nimellä ”Suji wa dokushin ni kagiru”, joka tarkoittaa suomeksi ”Eristä numerot.” Nimi on myöhemmin lyhennetty nykyiseen malliinsa.

Sudoku Suomessa

Sudokun suosio on levinnyt pitkin Eurooppaa 2000-luvulla hyvin laajalle. Suomessakin sudokua pelataan nykyään hyvin paljon ja se onkin ottanut jalansijaa perinteisten sanaristikkojen vierestä. Suomessa niin kuin myös maailmalla sudokuja julkaistaan paljon päivä- ja aikakauslehdissä. Suomessa Helsingin Sanomat aloittivat julkaisemaan sudokuja vuonna 2005.Aikaisemmin vain pienemmissä ristisanalehdissä oli mukana sudokuja. Myöhemmin monet monet muut lehdet ovat ottaneet sudokun lehtiensä sivuille. Nykyään kioskeilta ja kaupan lehtyhyllyiltä voi löytää myös pelkästään sudokulehtiä , joissa tehtäviä on eri vaikeusasteilla useampia. Sudokulehdissä on useasti kilpailuja, joihin voi osallistua lähettämällä oman ratkaissun sudokun lehdelle. Palkintona on usein rahaa ja lehden vuosikertoja.

Sudoku variaatiot

Perinteinen sudoku on ns. Klassikkosudoku. Se koostuu 9×9-ruudukosta, joka on jaettu yhdeksään 3×3 ruudukkoon. Tehtävän tarkoituksena on saada numerot sudoku1-9 jokaiseen ruudukkoon, pystyriviin sekä vaakariviin.  Sudokua voi pelata eri vaikeusasteilla. Vaikeusaste määrittyy, kuinka numerot ovat sijoitettuna peliin. Helpoimmat ovat luonnollisesti pienen pähkäilyn takana, mutta haastavimmat ovat sitten jo todella vaikeita!

Perinteisestä sudokusta on tehty lukuisia erilaisia variaatioita. Ruudukkojen ja numeroiden määriä voi vaihdella, sekä numeroiden seasta voi käyttää esim. kirjaimia tai muita symboleita.

Minisudoku

4×4 ruudukko, joka jaettu neljään 2×2 ruudukkoon. Periaate sama kuin normaalissa sudokussa, käytetään numeroita 1-4.

Salamasudoku

6×6 ruudukko, joka jaettu kuuteen 2×3 ruudukkoon. Käytetään numeroita 1-6.

Supersudoku

12×12 ruudukko, joka jaettu 12 pienempään 4×3 ruudukkoon. Käytetään numeroita 1-12.

Mestarisudoku

16×16 ruudukko, joka jaettu 16 pienempään 4×4 ruudukkkoon.Voidaan käyttää numeroita 1-16, tai 1-9. Vaihtoehtoisesti myös kirjaimia A-F.

Palapelisudoku

9×9 ruudukko, joka jaettu epäsäännöllisen muotoiseen 9 ruudun laatikkoon. Käytetään numeroita 1-9

Samuraisudoku

Viiden sudokupelin yhdistelmä, jotka ovat kiinni toisissaan sudokun kulmista.

Sudoku netissä

Lehtien lisäksi sudokua voi pelata myös netissä. Nettipelit ovat sudokun ohella nostaneet hurjasti suosiota ja perinteisiä lauta- ja ristisanapelejä on tuotu yhä enemmän pelattaviksi netissä. Ilmaiset nettipelit ovat todella suosittuja ja sudoku yksi niistä. Parhaat nettipelit ovat pelattavissa monilla eri sivustoilla. Monet kuitenkin haluavat testata taitojaan myös sudokussa jopa rahasta ja joillakin netin pelisivustoilla sudokua pystyy pelaamaan myös panoksella.

BACKGAMMON | MAHJONG | PASIANSSISHAKKIYATZY

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!