Shakki

Shakki

Shakki on varmasti yksi suosituimmista lautapeleistä kautta historian. Legendaarinen logiikkapeli jota on pelattu huhujen mukaan jo ennen nykyisen ajanlaskun alkua. Shakin syntyperää on kiistelty ja monet maat ovat väittäneet olevansa pelin alkuperämaa. Yleisesti Intiaa ja Persiaa pidetään shakin alkuperämaana, vaikka Kiina on ollut keskusteluissa vahvasti mukana.

Eurooppaan Shakki levisi Arabien mukana ja jo ennen vuotta 1000 peli oli levinnyt kaikkialle Eurooppaan. Islamilaisiin maihin Shakin huhutaan levinneen Arabien sotien mukana. Pelinappulat ja peli yleisesti on muokkautunut ajan saatossa paljon. 1000-luvun paikkeilla Shakki oli hidastempoinen, kun monet nappulat saivat liikkua vain vähän ruutuja. Tietyillä nappuloilla saattoi olla pelilaudalla rajattuja alueita. Torni oli selkeästi pelilaudan vahvin nappula, kun nykyään se on kuningatar.

Nykyiseen muotoon Shakki muunnettiin 1400-luvun Italiassa. Nykyiset nappuloidenkin ulkoasu on suunniteltu vasta 1849. Staunton-malliset nappulat kehitti silloisen Illustrated London Timesin päätoimittaja Nathaniel Cook. Suomeen shakki tuli n. 150 vuotta sitten. Tilastollisesti Suomessa shakinpeluu on suosituinta Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla.

Shakin säännöt

Peliä pelataan 8×8 ruudukolla, joissa ruudut ovat vuorotellen mustia tai valkoisia. Peliä pelaa kaksi pelaajaa, joista toisella on mustat ja toisella valkoiset pelinappulat. Molemmille pelaajille
jaetaan seuraavat nappulat:

Sotilas x8
Torni x2
Hevonen x2
Lähetti x2
Kuningatar x1
Kuningas x1

Sotilaat asetetaan laudan toiselle riville. Muut nappulat, joita kutsutaan upseereiksi, asetetaan ensimmäiselle riville.

Pelin tarkoituksena on pelinappuloita liikuttelemalla ahdistaa vastustajan Kuningas. Kuningas täytyy olla uhattuna jokaisesta suunnasta siten, että se ei pysty liikkumaan mihinkään suuntaan pelilaudalla. Tilanne on silloin shakkimatti, joka tulee Persian kielestä sah mat ja tarkoittaa, että kuningas on ansassa. Jos kuningas on uhattuna, mutta pääsee vielä liikkumaan on kysessä vain shakki-tilanne. Shakki-tilannetta tulee tavoitella niin pitkään kunnes se muuttuu shakkimatiksi.  Nappuloita siirrellään tietyllä tavalla ja toisen nappuloita pyritään syömään pois.

Shakki siirrot

Jokaisella pelinappulalla on oma tapansa liikkua pelilaudalla.

Sotilas

Sotilaat lähtevät aina toisesta rivistä. Sotilaan ensimmäisen liikkeen saa tehdä kahden ruudun mittaisena suoraan eteenpäin. Muuten sotilaat liikkuvat eteenpäin vain yhden ruudun. Jos sotilaan saa siirrettyä pelilaudan vastakkaiselle puolelle, muuttuu nappula vapaavalintaiseksi nappulaksi, useimmiten kuningattareksi. Sotilaalla voi syödä toisia nappuloita pelkästään etuviistoon.

Ratsu

Ratsu liikkuu hieman erikoisemmin. Ensin siirretään kaksi ruutua suoraan mihin tahansa suuntaan,ylös,alas,vasemmalle tai oikealla. Tämän jälkeen siirretään vielä yksi ruutu jommallekummalle sivulle. Siirrosta tulee L-kirjaimen muotoinen. Ratsu voi syödä, jos siirron päätösruudussa on vihollisen nappula.

Lähetti

Lähettiä saa liikuttaa viistoon mihin tahansa suuntaan. Lähetti ei voi ikinä liikkua erivärisellä ruudulla. Toinen läheteistä on aina mustilla ruuduilla ja toinen valkoisilla.

Torni

Torni liikkuu suoria linjojan eteen, taakse tai jommallekummalle sivulle.

Kuningatar

Paras nappula pelilaudalla. Liikkuu suoria linjoja mihin tahansa suuntaan. Myös viistoon.

Kuningas

Kuningasta voi siirtää yhden ruudun mihin tahansa suuntaan, myös viistoon.

Shakki netissä

Shakkia niin kuin muitakin tunnettuja pelejä voi pelata myös netissä. Voit eri pelisivustoilla pelata niin toisia ihmisiä vastaan, kuin sitten tietokonettakin vastaan. Tietokoneohjelmat käyttävät pelissä hyväksi matematiikkaa ja laskennallisesti suorittavat omia siirtojaan. Tietokonetta vastaan pelatessa voi valita eri vaikeusasteita.

Toisia ihmisiä vastaan voi pelata pavelin pelisivustoilla. Voit myös pelata shakkia rahasta panoksella ja haastaa vaikkapa kaverisi.

 

BACKGAMMON | MAHJONG | PASIANSSISUDOKUYATZY

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!