Mahjong

Mahjong on perinteisesti neljälle hengelle tarkoitettu peli, joka on kotoisin Kiinasta. Peli on satoja vuosia vanha ja on kehitetty aikaisempien domino- ja korttipelien pohjalta. Peli on levinnyt maailmalle vasta 1900-luvun alkupuolella ja Yhdysvaltoihin se levisi 1920-luvulla. Niin amerikkalaiset kuin japanilaisetkin ovat tehneet ajansaatossa pelistä omia muunnelmiaan.  Suomessa säännöt, jolla mahjongia pelataan on lyöty lukkoon Kiinassa vasta 1998. Silloin Kiinan urheilukomitea julisti pelin viralliseksi kilpalajiksi ja julkisti standardien mukaiset säännöt. Eurooppaan peli levisi Yhdysvalloista.

Mahjong pelivälineet

Mahjongissa pelinappulat ovat erilaisia pistetiilejä. Moderneissa säännöissä tiilejä on 144 ja alunperin ne valmistettiin luusta ja bambusta, mutta nykyään ovat luonnollisesti muovia.  Tiilet ovat jaettu eri maihin.

Numerotiilet 108 kpl
Jaettu kolmeen sisäiseen maahan. Kolikot, bambut ja wan.

Arvotiilet 28 kpl
Jaettu neljän ilmansuunnan mukaan, sekä kolmenvärisiin lohikäärmeisiin.

Bonustiilet 8 kpl
Jaettu kukkiin ja vuodenaikoihin.

Pelissä käytetään lisäksi kahta arpakuutiota, joissa ykkönen ja nelonen on värjätty punaisiksi. Lisäksi mukana on joko nelisivuinen arpomisesine tai mahjongneljä pyöreää kiekkoa, joista jokaisella on oma
symbolinsa. Jokainen edustaa eri ilmansuuntaa. Näilllä pystytään arpomaan pelipaikat ja ilmansuunnat pelaajille. Pistelaskuun tarvitaan pistetikkuja, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi pelimerkkejä tai merkata pisteitä paperille.  Pistetikkuja on erilaisia ja ne edustavat eri pistemääriä. Yleisesti pisteet jakautuvat tikuilla seuraavasti:

Taivas 500p
Maa 100p
Ihminen 10p
Sopusointu 2p

Mahjong säännöt

Pelistä on varmasti satoja erilaisia variaatioita ja kaikkien tunteminen olisi käytännössä lähes mahdottomuus. Säännöt ja pistelasku voivat vaihdella isostikin. Yleiset periaatteet ja säännöt ovat kuitenkin aina samat.

Peliä pelataan kierroksittain. Yksi kierros pitää sisällään vähintään neljä ja enintään 52 erää. Pelaajien tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman arvokas voittokäsi eri tiiliyhdistelmillä. Yleisimmät voittokädet ovat neljä tiiltä kolmesta eri ryhmästä ja yhdestä parista. Kun pelaaja on saavuttanut haluamansa voittokäden, julistaa hän erän päättyneeksi ja pisteet lasketaan. Pelaajien tulee sopia, maksaako hävinneet vajaiden voittokäsiensä arvon mukaan pelkästään erän voittajalle vai myös toisilleen. Pelaajat sopivat, kuinka monta kierrosta pelataan ja eniten pisteitä kerännyt luonnollisesti voittaa.

Peliä pelataan neliönmuotoisella alustalla. Yksi pelaajista toimii jakajana. Pelaajille määritetään jokaisella, minkä ilmansuunnan tuulta he edustavat. Jakaja on aina itätuuli. Tuulella on vaikutus pistelaskuun ja maksuihin. Alussa tiilet käännetään kuvapuoli alaspäin sekaisin pelipöydälle. Jokainen pelaaja rakentaa tiilistä kaksi tiiltä korkean muurin eteensä, joka on 17 tiiltä leveä. Muureista muodostuu neliö. Jakaja eli itätuuli heittää kahta noppaa ja laskee silmäluvun verran tiilipinoja omasta muurista aloittaen oikeasta reunasta. Laskettujen pinojen jälkeen muuriin tehdään aukko pinojen väliin.  Pelaajat ottavat aloitustiilet muurin vasemmalta reunalta. Jakaja aloittaa ottamalla muurista kaksi nippua, eli yhteensä neljä tiiltä. Pelivuoro siirtyy aina oikealle päin.

Tiiliä poimitaan kahden nipuissa kunnes jokainen pelaaja on ottanut kuusi kertaa,eli yhteensä 12 tiiltä. Tämä jälkeen otetaan vielä yhdet tiilet ja jakaja vielä yhden enemmän. Jakajalla pitäisi olla siis 14 tiiltä kun muilla on 13.  Tiilet asetetaan eteen pystyyn siten, että ne eivät näy vastustajille. Järjestyksellä ei ole väliä.

Mahjong pelin kulku

Jakajalla on siis 14 tiiltä ja muilla 13. Yksi kerrallaan pelaajat nostavat muurista yhden tiilen ja viskaavat sen jälkeen yhden tiilen keskelle kuvapuoli ylöspäin. Aina viimeksi laitetun tiilen saa poimia omaan settiinsä. Jos ei nosta tiiltä keskeltä, nostetaan se muurista. Ns. viskatun tiilen saa keskeltä nostaa ainoastaan, jos se viimeistelee voittokäden. Sitä ei saa ottaa käteen pelattavaksi eteenpäin. Myöskään paria ei saa muodostaa kyseisellä tiilellä.

Voittokäden saadessaan ja paljastaessaan pelaaja huutaa ”Mahjong!” Käsi nostetaan esille ja se on koko loppujaon esillä. Jos viskatulla tiilellä kätensä viimeistellyt pelaaja ei voita, on hänen viskattava yksi tiili kädestään pois.

Jos joku pelaajista saa valmiin voittokäden viskauksesta tai muurista, hän sanoo ”mahjong” ja näyttää kätensä. Pisteet lasketaan. Muurin loppuessa ennen kuin kukaan on voittanut, jako on tasapeli. Yhden jaon päättyessä jakaja-vuoro siirtyy aina vastapäivään.  Eri versioissa peli kestää eri määrän jakoja.

Mahjong netissä

Myös tätä alkuun monimutkaiselta tuntuvaa peliä pystyy pelaamaan netissä. Nettipelinä mahjong on hyvin suosittu. Nettipelit ovat loistavaa ajanvietettä ja voit koittaa parantaa ennätystäsi mahjongissa tai vaikkapa haastaa kaverisi pelaamaan. Voit myös kokeilla tietokonetta tai muita ihmisiäkin vastaan pelata mahjongia rahasta. Mahjong rahapelinä on varmasti uusi ja jännittävä kokemus!

BACKGAMMONPASIANSSISHAKKISUDOKUYATZY

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!