Backgammon

Backgammon on yksi niistä lautapeleistä, joka löytyy kaikista monen lautapelin paketeista, mutta harva sitä osaa pelata. Maailmanlaajuisesti on kuitenkin kyse valtavan suositusta pelistä. Pelin arvellaan olevan lähtöisin Lähi-idästä Iranin itä-osista. Pelin nimen arvellaan tulleen keskienglannin sanoista back (taka-, takapuolinen) ja gamen (peli).

Backgammon säännöt

backgammonlautaPeliin osallistuu kaksi pelaajaa. Molemmilla pelaajilla on 15 pelinappulaa. Nappuloita liikutellaan kahden nopan silmälukujen mukaan laudalla olevien 24 kolmion välillä. Peliä voisi luonnehtia nopeuskilpailuna, sillä tavoitteena on mahdollisimman nopeasti pelata nappulat pois pelilaudalta.

Pelilaudalla on molemmilla puolilla 12 kolmiota / kiilaa. Jokainen on numeroitu 1-24. Nappuloita liikutetaan suuremmasta kiilaluvusta pienempään. Pelin aloituksessa molemmilla pelaajilla on kaksi nappulaa kiilalla 24, kolme nappulaa kiilalla 8 ja viisi nappulaa kiiloilla 6 ja 13.

Kiiloja 1-6 kutsutaan kotikentäksi. Omia nappuloita ei voi kotiuttaa, elleivät ne kaikki ole pelaajan kotikentällä. Kiilat 7-12 ovat ulkokenttä, 13-18 vastustajan ulkokenttä sekä 19-24 vastustajan kotikenttä.

Pelin aloittaja voidaan ratkaista, kumpi heittää nopalla isomman silmäluvun. Kahta noppaa heittämällä pelaajat liikuttavat vuorotellen omia nappuloitaan silmälukujen verran, jos se on mahdollista. Jos peluri saa silmäluvuiksi esimerkiksi 3 ja 7, tulee hänen toista nappulaa siirtää kolmen kiilan verran ja toista seitsemän. Jos haluaa siirtää samaa nappulaa ainoastaan, tulee sen pysähtyä vapaaseen kiilaan kolmosen tai seiskan kohdalle.
Jos heittää samat silmäluvut molempiin noppiin, saa silmäluvut käyttää kahteen kertaa. Esimerkiksi kaksi vitosta, niin siirtoihin saa käyttää kaikki 5+5+5+5.

On kuitenkin mahdollista, ettei nappulaa pystykään siirtämään silmäluvun verran laillisesti. Tällöin pelaaja menettää vuoronsa. Jos siirron pystyy tekemään toiselle nappulalle, tehdään se ja jätetään toista nappulaa siirtämättä. Nappuloita voi kotiuttaa silloin, kun kaikki omat nappulat ovat kotikentällä, eli kiiloilla 1-6. Nappuloiden ollessa kotikentällä ja silmäluvuiksi tulee esimerkiksi 3 ja 4, saa pelilaudalta poistaa näissä kiiloissa olevat nappulat. Jos silmäluvun mukaisessa kiilassa ei ole nappulaa, saa suurimmasta kiilasta siirtää nappulaa eteenpäin.

Peli voidaan sopia päättyneeksi tiettyyn pistemäärään saakka. Yleisesti kuitenkin voittaja on se pelaaja, joka saa ensimmäisenä nappulat pois pelilaudalta. Jos vastustaja on saanut poistettua vähintään yhden nappulan, voittaja saa yhden pisteen. Jos vastustaja ei ole saanut poistettua nappuloita, pelaa voittaja gammonin ja saa kaksi pistettä. Vastustajalla ollessaan yksi tai useampi nappula vastustajan kotikentällä kun peli päättyy, pelaa voittaja backgammonin ja saa kolme pistettä.

Pelissä on myös mukana tuplaus. Pistemäärä tai jokin sovittu panos voidaan pelin aikana tuplata toisen suostumuksella. Tuplaus suoritetaan erillisellä tuplauskuutiolla. Nappuloiden kotiutus on pelin alussa aina yhden pisteen arvoinen. Pelaaja voi yrittää vuoronsa alussa tuplata tulevan pistemäärän. Jos toinen pelaaja hyväksyy tuplauksen, siirtyy tuplauskuutio hänen haltuunsa ja vain hän saa ehdottaa tuplausta seuraavan kerran. Jos tuplausta ei hyväksy, häviää pelin automaattisesti. Jos hyväksyy, jatkuu peli tuplasti arvokkaampana pisteiden osalta.

Backgammon netissä

Myös backgammonia voi pelata eri sivustoilla netissä, niin ilmaiseksi kuin myös haastaa muita ihmisiä pelaamaan panoksella. Jos siis olet mestari backgamonissa, miksi et joskus kokeilin haastaa jotakuta? Netissä pelatessa täytyy kuitenkin muistaa, että eri sivustoilla saattaa olla voimassa erilaisia sääntöjä.

Beaver-sääntö

Joillakin sivustoilla on esimerkiksi Beaver-sääntö, jonka mukaan säännellään uudelleen tuplauksia. Jos sääntö on voimassa, voi tuplausta hyväksyvä tai hylkäävä pelaaja välittömästi tuplata uudelleen ja pitää tuplauskuution itsellään. Jos siis vastustajasi on harkitsematon ja ehdottaa tuplausta esim. kahdesta neljään, voit pitää kuution itselläsi ja pyöräyttää tuplauksen samantien neljästä kahdeksaan.

BACKGAMMON | MAHJONG | PASIANSSISHAKKISUDOKUYATZY

Tilaa, saat 585 ILMAISKIERROSTA!

Hae tervetulokierrokset sähköpostistasi!