Viking Loton värikäs historia

23.12.2016
| Uutiset
Gamble Generation

Tiesitkö, että Viking Lotto on maailman ensimmäinen monikansallinen lottopeli?

Suomessa pelattavista numeroarvauspeleistä se on toiseksi vanhin perinteisen loton jälkeen. Ahkerimpia Viking Loton pelaajia ovat norjalaiset, seuraavina tanskalaiset ja kolmatta sijaa pidämme me suomalaiset.

Veikkauksen lottoa alettiin Suomessa pelata vuonna 1970. Se nousikin niin suureen suosioon, että sen vaihto asukasta kohden ylsi maailman suurimpien joukkoon.

Koska lottojännitys keskittyi viikonlopun arvontaan, alettiin sen rinnalle vuosien mittaan kaivata toista, keskellä viikkoa arvottavaa lottopeliä. Suomen markkinoiden arvioitiin kuitenkin olevan liian pienet toiselle isolle rahapelille.

Muissa Pohjoismaissa vallitsi samanlainen tilanne, joten niiden kanssa alettiin kehitellä ajatusta yhteisestä kesiviikkolotosta. Veikkaus sekä Ruotsin Tipstjänst Ab (nyk. Svenska Spel Ab), Norjan Norsk Tipping AS, Tanskan Dansk Tipstjeneste (nyk. Danske Spil A/S) ja Islannin Íslensk Getspá ryhtyivät yhteistyöhön, jonka tuloksena allekirjoitettiin lokakuussa 1992 sopimus yhteisen lottopelin aloittamisesta.

Viking Loton nimi oli kiistakapula

Yllättäen haasteeksi muodostui keksiä uudelle pelille kaikkia osapuolia miellyttävä nimi. Yksikään maa ei pitänyt muiden ykkösvaihtoehtona tarjoamista nimiehdotuksista. Viking Lotto ei ollut kenenkään ensisijainen ehdotus, mutta koska sitä lopulta vastustettiin vähiten, se päätettiin valita. Ensimmäinen Viking Lotto -arvonta suoritettiin 17. maaliskuuta 1993.

Viking Lotto laajeni 2000-luvulla Baltian maihin. Viron AS Eestiloto liittyi mukaan jo vuonna 2000. Latvia ja Liettua saatiin joukkoon vuonna 2011. Kaikkien kahdeksan osallistujamaan ensimmäinen yhteinen arvonta suoritettiin 23. helmikuuta 2011.

Vain päävoittopotti on osallistujamaiden yhteinen

Viking Lotto on oikeastaan monikansallinen vain nimen, arvonnan ja päävoiton osalta, mikä onkin osoittautunut pelin vahvuudeksi. Kukin osallistujamaa saa itsenäisesti päättää, miten muu voitonjako tehdään.

Päävoittopotti saadaan kasaan siten, että jokainen mukana oleva kansallinen veikkausyhtiö maksaa yhteiseen voittoluokkaan 0,555 euroa jokaisesta pelatusta ruudukosta. Pelin tuotto jää kuhunkin maahan samaan tapaan kuin niiden kansallisissa lottopeleissä.

Arvonta tapahtuu keskiviikkoisin kello 20.15 Norjan Hamarissa. Se televisioidaan satelliitin kautta kaikkiin osallistujamaihin, jotka täydentävät arvonnan omalla selostuksellaan ja mahdollisella voittoennusteellaan. Suomessa arvonta tulee MTV:ltä kello 22.25.

Kaikki osallistujamaat lähettävät ennen arvontaa pelatut rivimäärät ja arvonnan jälkeen tiedot täysosumista Tanskaan. Siellä lasketaan täysosumien määrä, ja tiedot niistä lähetetään sitten kaikkiin osallistujamaihin.

Onnennumero ja tuplausmahdollisuus

Suurimmat vuosien varrella tehdyt muutokset Viking Lotossa ovat Onnennumero ja tuplausmahdollisuus. Onnennumero otettiin käyttöön vuonna 2004 Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Myöhemmin sen piitiin tulivat myös Viro, Latvia ja Liettua. Kun Onnennumero osuu arvotulle riville, se tuo päävoittoon satojentuhansien tai jopa miljoonien eurojen lisäosuuden.

Vuonna 2015 Viking Lottoon saatiin vapaehtoinen, maksullinen tuplausmahdollisuus. Jos Onnennumero osuu tuplatulle riville, voitto kaksinkertaistuu. Tuplaus ei kuitenkaan koske päävoiton Onnennumeropottia.

Viking Lotto on mahtava rahapeli, mutta jos et jaksa odotella viikkoarvontaa, kokeile netin jackpot-kasinopelejä miljoonavoittoineen vaikkapa Kolikkopeleillä. Jos jättipotti osuu, saat rahat saman tien – ja tietenkin verottomasti.