Viking lottoa jo vuodesta 1993 lähtien

18.11.2016
| Uutiset
Gamble Generation

Ensimmäisen kerran Viking Loton lottokone pyörähti käyntiin 17.3.1993.

Historia yltää kauas menneisyyteen, 80- ja 90-lukujen vaihteeseen, jolloin perinteinen ja kotimainen lotto oli saavuttanut huiman suosion pelaajien keskuudessa. Väkilukuun suhteutettuna lottoa pelattiin hyvin paljon, eikä se meinannut riittää. Kansan – ja Veikkauksenkin – riveissä elivät suuret toiveet järjestää toinen arvonta keskiviikkoisin.

Suomalaiset eivät olleet kuitenkaan toiveensa kanssa yksin; ruotsalainen Veikkauksen vastine Tibstjänst Ab (nykyisimmin paremmin tunnettu nimellä Svenska Spel Ab), norjalainen Norsk Tipping As, tanskalainen Dansk Tipstjeneste (nykkyään Danske Spil A/S) sekä islantilainen Ílensk Getspá olivat kaikki pohtineet samankaltaista järjestelmää. Ei siis aikaakaan, kun viisikko pisti hynttyyt yhteen ja perustivat Viking Loton.

Viisikko sai pian – tai no, pian ja pian – jatkoa riveihinsä, kun vuonna 2000 joukkion jatkoksi liittyi Viron AS Eestiloto. Tästä pikakelausta 11 vuotta, niin vuonna 2011 mukaan mahtuivat loputkin Baltian maat, Latvia ja Liettua.
 

Yhteinen sopiminen ei ollut helppoa

Nimen keksiminen oli kaikille vaikeaa. Ehdotuksia heiteltiin sinne ja tänne, eikä minkään maan veikkausyhtiön ykkösvaihtoehto nimeksi kelvannut muille. Huvittavaa kyllä, Viking Lotto valittiin pelin nimeksi siksi, että sitä vastustettiin kaiken kaikkiaan vähiten. Veikkaus kertookin sivuillaan vielä nippelitietona, että Suomessa harkittiin nimelle muotoa Viikinki Lotto, mutta olisihan se nyt kuulostanut näin oikeinkirjoituksen näkökulmasta aika hölmöltä.

Koska jo nimen keksiminen oli niin hirveän vaikeaa, ei muista asioista tehty yhtä hankalaa. Tarkoituksellisesti ja huolella suunnitellen Viking Lotolla on hyvin vähän yhteisiä sääntöjä ja ominaisuuksia, joita kaikkien pitää noudattaa – ja vain kolme asiaa ovat yhteisiä; pelin nimi, arvonta ja ensimmäinen voittoluokka. Kaikista muista asioista peliyhtiöt saavat itse päättää ja täysin omavaltaisesti. Kaiken kruunasi se, että pelin nimen yhdenmukaisuudesta luovuttiin – esimerkiksi Islannissa peli kirjoitetaan Víkinga Lottó, kun Tanskassa nimeksi vaihdettiin Onsdagslotto, eli vapaasti ja suoraan suomennettuna keskiviikkolotto.
 

Rivien hinnat Suomessa

Viking Loton rivien hinnat ovat muuttuneet vuosien varrella jopa kahdeksan kertaa, joskin yksi kerta johtuu ihan vain uuden valuutan, Eurojen, käyttöönotosta.
 
Rivihinnat ovat menneet näin:
 

  • kierros 11/1993: 1,50 mk (noin 0,25 euroa)
  • kierros 45/1997: 2,00 mk (noin 0,34 euroa)
  • kierros 11/2001: 2,40 mk (noin 0,40 euroa)
  • kierros 01/2002: 0,40 euroa
  • kierros 35/2004: 0,50 euroa
  • kierros 06/2009: 0,60 euroa
  • kierros 04/2013: 0,80 euroa

 

Miksi Viking Loton rivien hinnat vaihtelevat?

Rivien hinnat vaihtelevat Viking Lotossa siitä yksinkertaisesta syystä, että päävoittoa pienemmät palkinnot – jotka jokaisen maan veikkausyhtiö määrittelee itse – ovat muuttuneet. Esimerkiksi vuonna 1997 alimmaksi voittoluokaksi otettiin Suomessa kolme oikein, jolloin pienten voittojen määrä nelinkertaistui Veikkauksen mukaan.

2004 otettiin puolestaan käyttöön onnennumero Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. 2009 Viking Lottoon tuli mukaan VikingPlus-lisävoittoluokat. Viimeisenä päivityksenä, vuoden 2015 lopulla, peliin esiteltiin vapaaehtoinen tuplausmahdollisuus, jolla voittoluokan voiton voi saada tuplana, mikäli numero osuu kohdalle.

Jos haaveissa siintää kunnon jättipotti, testaa parhaat uudet nettikasinot!